Spring til indhold

Vejledende portion - varm mad, hoved- og biret

Vejledende portionsstørrelser er til beboere, der har et energibehov svarende til 9000 kJ/2140 kcal pr. dag, og betegnes som en normal portion. Til det varme måltid, hoved- og biret, svarer nedenstående serverede mængder til:

  • Kost til småtspisende, 1350-2250 kJ (15-25 %) af det daglige energibehov
  • Normalkost 2250-2700 kJ, (25-30 %) af det daglige energibehov
Tabel med portionsangivelser for kost

Hovedret

Kost til småtspisende og dysfagi-diæt,
Normal portion

Normalkost til ældre,

Normal portion

Helt kød fx stege

1 lille skive

2 tynde skiver

Farsretter

1 skive / 1-2 stk.

2 tynde skiver / 2 stk.

Sammenkogte retter

1,5 dl

2,5 dl

Fisk, stegt/kogt

1 lille stk.

1 stk.

Kartofler

1-2 stk.

3-4 stk.

Ris/pasta

¾ dl

1½ dl

Kartoffelmos

¾ dl

1½ dl

Flødekartofler

1 dl

1½ dl

Kartoffelsalat

1 dl

2 dl

Grøntsager

1-2 spsk.

3-4 grydeske

Stuvede grøntsager

1,5 dl beriget

2,5 dl

Salat/råkost

25 g

50-80 g

Sauce

0,5 dl beriget

1 dl

Supper, hovedret

2 dl

3 dl

Biret (forret/dessert)

 

 

Suppe
(forret)

1,5 dl

2 dl

Dessert
fx trifli

1 dl / 55g

1,5 dl / 80 g

Mælkemad
fx risengrød

1,5 dl

2 dl

Frugtgrød med mælk/fløde

1 dl + ½ dl

1,5 dl + 1 dl

Fromage

1 dl

1,5 dl

Kage

30 g / 1 stk. (lille stk.)

60 g / 1 stk. (alm stk.)