Vejledende portion - varm mad, hoved- og biret
Vejledende portionsstørrelser er til beboere, der har et energibehov svarende til 9000 kJ/2140 kcal pr. dag, og betegnes som en normal portion. Til det varme måltid, hoved- og biret, svarer nedenstående serverede mængder til:
- Kost til småtspisende, 1350-2250 kJ (15-25 %) af det daglige energibehov
- Normalkost 2250-2700 kJ, (25-30 %) af det daglige energibehov
Hovedret |
Kost til småtspisende og dysfagi-diæt,
|
Normalkost til ældre,
|
Helt kød fx stege |
1 lille skive |
2 tynde skiver |
Farsretter |
1 skive / 1-2 stk. |
2 tynde skiver / 2 stk. |
Sammenkogte retter |
1,5 dl |
2,5 dl |
Fisk, stegt/kogt |
1 lille stk. |
1 stk. |
Kartofler |
1-2 stk. |
3-4 stk. |
Ris/pasta |
¾ dl |
1½ dl |
Kartoffelmos |
¾ dl |
1½ dl |
Flødekartofler |
1 dl |
1½ dl |
Kartoffelsalat |
1 dl |
2 dl |
Grøntsager |
1-2 spsk. |
3-4 grydeske |
Stuvede grøntsager |
1,5 dl beriget |
2,5 dl |
Salat/råkost |
25 g |
50-80 g |
Sauce |
0,5 dl beriget |
1 dl |
Supper, hovedret |
2 dl |
3 dl |
Biret (forret/dessert) |
|
|
Suppe
|
1,5 dl |
2 dl |
Dessert
|
1 dl / 55g |
1,5 dl / 80 g |
Mælkemad
|
1,5 dl |
2 dl |
Frugtgrød med mælk/fløde |
1 dl + ½ dl |
1,5 dl + 1 dl |
Fromage |
1 dl |
1,5 dl |
Kage |
30 g / 1 stk. (lille stk.) |
60 g / 1 stk. (alm stk.) |