Spring til indhold

Varm ret, hoved- og biret

Den enkelte afdeling kan vælge mellem:

  1. at bestille maden ud fra Madservice tilbud af retter.
    Afdelingen skal dog være opmærksom på, at hovedret og biret bør supplere hinanden ud fra farve, smag og næ­ringsværdi.
  2. eller modtage en hovedret og biret planlagt af Madservice.
  3. Tilberede enkelt komponent (kød, fisk, fjerkræ) i afdelingen

Ad a)

Afdelingen (beboere og personale) kan på en uge vælge mellem:

  • 9 klassiske hovedretter gerne med et moderne tvist og 7 vegetar hovedretter.
  • 8 biretter samt frugtgrød.

Der skal pr. dag vælges en hovedret og en biret til afdelingen.
Afdelingen skal dog være opmærksom på, at hovedret og biret bør supplere hinanden ud fra farve, smag og næ­ringsværdi.
Madservice tilpasser retterne i forhold til særlige behov fx energitæt, allergi, konsistens.

Ad b)

Madservice menuplan varierer i forhold til årstid og sæson for friske danske rå­varer.
I valg af menuer tilstræbes, at måltidet afspejler beboerens vaner og madtraditioner.
Alle komponenterne i måltidet deklareres og produktionen er underlagt hygiejne og egenkontrol jf. gældende lovgivning fra Fødevarestyrelsen.

Menuplan sammensat af Madservice er planlagt efter følgende retningslinjer for henholdsvis hovedret og biret:

Hovedret

Protein, kød, fisk, fjerkræ, æg eller bælgfrugt
  • Kogt kød 4 gange på 4 uger
  • Stegt kød 8 gange på 4 uger
  • Sammenkogte retter 4 gange på 4 uger
  • Kødfarsretter 8 gange på 4 uger
  • Fiskeretter 4 gange på 4 uger
  • Max. 1 gang på 4 uger kan retterne udskiftes med en vegetar/ægge ret
Kulhydrat, fibre
  • Der er et grønsagstilbud til hovedretten, det kan være:
    • Dagens råkost fra Madservice
    • Kogte grøntsager, koges i afdelingen
    • Friske kogte grøntsager efter årstiden fx, gulerødder, blomkål, broccoli, porre og lign. Vær opmærksom på at grønsagerne skal ordnes / rengøres og renses i afdelingen. 
Kulhydrat, stivelse, fibre
  • Tilbehør til menuen varieres efter, hvad der passer til proteindelen. Afdelingen bestiller hos leverandør, Hørkram. Afdelingen kan vælge mellem flg. produkter:
    • Kogte hvide kartofler
    • Skrubbede kartofler, er gode til stegte kartofler fx med timian
    • Rå kartofler, skrællede kartofler koges i afdelingen
    • Løse ris, koges i afdelingen
    • Pasta, koges i afdeling
    • Rugbrød
    • Kartoffelmos, bestilles hos Madservice
Andet tilbehør til hovedret
  • Survarer o. lign. Der kan frit i afdelingen vælges, det som passer til menuen fx rødkål, drueagurk, asie, rødbede, gele, sennep, ketchup

Biret

Madservice tager i menuplanlægningen højde for, at hovedret og biret supplere hinanden ud fra farve, smag og næringsindhold.

Biretten, varieres efter følgende fordeling:

  • Grønsagssuppe (forret) 5 gange på 4 uger
  • Mælkeretter 6 gange på 4 uger
  • Frugtgrød/ frugtsuppe 6 gange på 4 uger
  • Henkogt frugt 5 gange på 4 uger
  • Dessert 6 gange på 4 uger

Afdelingen har herudover mulighed for at supplere med aspargessuppe, blomkålssuppe, broccolisuppe, risengrød eller pærevælling. Retterne leveres som frostvarer fra Madservice.

Ad c)

Lejlighedsvis kan kød eller lignende tilberedes i afdelingen. Drøft med Madservice hvilke kødstykker, det er bedst at benytte.
Varen leveres direkte fra leverandøren, Hørkram. Madservice skal have besked 14 dage før af hensyn til planlægningen.

Drikkevarer

Vand, sødmælk, kærnemælk, letmælk, minimælk